kondans

Mamma till Lisa & Lowe 💕

Döden

Kategori: AllmÀnt


Idag hade vi ett seminarium som handlade om det vÀldigt uppmuntrande Àmnet: Döden.

Jag bÀvade lite inför detta, men som sjuksköterska kommer man ju stöta pÄ detta en hel del. Jag vill liksom inte inse att vi alla ska dö nÄgon gÄng, och sÄ fort det gÄr upp för mig blir jag nÀstan svimfÀrdig. Det Àr sÄ jÀvla svÄrt att förstÄ, det finns liksom inte. Jag vill ignorera och tro att om det nu "mÄste ske" nÄgongÄng, lÄt det göra det nÀr man Àr riktigt gammal och nöjd. Men det Àr inte ofta det blir sÄ. Man vet aldrig. Det Àr inte helt omöjligt att man fÄr en diagnos och ett besked om att man endast har ett par mÄnader kvar i livet. Det Àr inte heller helt osannorligt att man rÄkar ut för en olyka och gÄr bort plötsligt.

Vi fick se pÄ en dokumentÀr som hette I livets slutskede som handlade om cancerpatienter pÄ ett hostice. Man fick följa och lÀra kÀnna nÄgra patienter och de delade med sig om hur dem kÀnde inför deras snart kommande död. Dem var sÄ himla fina och hÀrliga sÄ det var riktigt tungt att se dem lÄngsamt brytas ned för att sedan dö. Dem ville kunna göra sÄ mycket, men orkade inte nÄgonting. Dem bröt ut i tÄrar dÄ deras kropp inte ville göra det hjÀrnan ville. Jag gick ut frÄn lektionen med snorig nÀsa och en sten i bröstet. Livet Àr sÄ jÀvla orÀttvist.

Trots allt anser jag det vara vÀldigt nyttigt att vara medveten om detta. Om hur bra vi friska mÀnniskor egentligen har det och att vi borde uppskatta det till tusen. Jag tror man kan behöva ett litet wake up call dÄ och dÄ för att verkligen ta vara pÄ sin tid hÀr i livet och göra det man vill göra, och umgÄs med sina nÀra och kÀra. Det kommer en dag vi inte kan det lÀngre. Existentiella frÄgor i vardagen Àr fanemej nyttigt, kom ihÄg det.

Fan vad deppigt inlÀgg, men ibland behövs Àven sÄdana.

I morgon fyller jag 22 freakin' barre! Jag hoppas att jag fÄr fylla Är mÄnga Är till, och det viktigaste - att mina nÀra och kÀra fÄr det!


Nu sÀger jag godnatt, för sista gÄngen som 21 Äring! :)


Puss